A Ferrari lemarad jövöre?

A Ferrari jó néhány riválishoz képest még mindig alapos lemaradásban van a jövõre bevezetendõ KERS rendszer fejlesztése terén. 2009-ben alaposan megváltozik a Forma-1: visszatérnek a minta nélkûli, slick gumik, jelentõsen korlátozzák az aerodinamikai tapadást, és ha minden jól megy, az energia-visszanyerõ hibrid rendszert, az ûn. KERS-t is bevezetik.

A KERS fejlesztése azonban több csapatnak is gondot okoz, és ez alól még az olyan nagyok sem kivételek, mint például a Ferrari – lehet, hogy bajban lesznek jövõre…  

"A legnagyobb (2009-es) kihívás a KERS, mert az egy olyan technológia, amit korábban nem próbáltunk. Persze az aerodinamikán is sokat dolgozunk. Megbízhatósági problémák is voltak a KERS-szel. Nem tagadhatom, egy kicsit késésben vagyunk. Mondjuk ûgy, hogy mostanra szerettem volna kipróbálni a rendszert" – ismerte el a Ferrari technikai igazgatója, Aldo Costa.

"Sok dolgot kellene elvégeznûnk, az idõ pedig szorít. Két héttel több idõnk lesz (télen), mint korábban, de nekûnk is tartanunk kell magunkat a közös tesztnaptárhoz. A január közepi tesztrõl nem maradhatunk le. A bajnoki kûzdelemben sok erõforrást fordítottunk az F2008-ra, most meg gyorsan kellene ezt kiegyenlíteni. A legtöbb alkatrészt már le is gyártottuk, a KERS pedig még csak a munkapadon van" – festett nem tûl biztató képet az olasz szakember.

Costa azt is elmondta, hogy a 2009-es autók elsõ pillantásra is jelentõsen eltérnek majd a mai modellektõl, látványos változásra kell számítani:

"Az elsõ szárny megdöbbentõ lesz, ugyanis ugyanolyan széles lesz, mint az autó nyomvonala. Sokszor le fog törni, ugyanis eltakarják a kereket, könnyû lesz egy-egy ûtközésnél elhagyni. A tetejébe a hátsó szárny magasabb és keskenyebb lesz, a kasztni pedig sokkal zártabb, simább, ne lehet majd a mostanihoz hasonlóan mindenhol szellõzõket vágni, a hûtõrendszert is alaposan át kellett tervezni."

Forrás: www.vezess.hu

Vélemény, hozzászólás?

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás